Què és?
Què és?
L’amputació és el seccionament i separació d’una extremitat del cos per mitjà d’un accident traumàtic o d’una intervenció quirúrgica. També fa referència a l’absència d’un membre o part d’ell en el moment de néixer.
Amputació congènita: Produïda per trastorns en el desenvolupament de l’embrió
Amputació primària o traumàtica: Produïda en el moment del traumatisme
Amputació secundària o quirúrgica: Programada per realitzar-se quirúrgicament
En aquest darrer cas, s’escull a causa de la necessitat de controlar un dolor o perquè forma part d’un procés conseqüència d’una malaltia a la part afectada. Per exemple, per tal d’extirpar un tumor o perquè la persona ha patit gangrena.
Abans, cal estudiar de forma precisa quin serà el nivell d’extirpació més adequat, que ve condicionat per la funcionalitat de l’extremitat i el monyó, trobant el punt on hi hagi major circulació de sang per facilitar la cicatrització de la zona.
La intervenció consta de diferents fases. En primer lloc, s’ha de mesurar i bloquejar el flux sanguini a l’extremitat per evitar hemorràgies; després, es divideix el teixit muscular per permetre el tall de l’os i finalment, se sutura l’estructura restant.
Els objectius d’una amputació són:
- Salvaguardar la vida del pacient
- Que el rendiment de l’extremitat afectada sigui menor que el rendiment d’una pròtesi
- Millorar la qualitat de vida del pacient
L’amputació és considerada un dels procediments quirúrgics més antics i és molt invasiu, però pot convertir-se en quelcom constructiu quan se suprimeixen la incapacitat i la malaltia i es transformen en capacitat, funcionalitat i comoditat.
Tipus d’amputació, segons l’extremitat inferior o superior