Entitats de suport a persones amb extremitats diferents signem una aliança històrica
Entitats de suport a persones amb extremitats diferents signem una aliança històrica
El 4 d’abril es va formalitzar a Madrid la signatura del Conveni per a l’Aliança per les Persones amb Extremitats Diferents (EXDI), un acord pioner entre algunes de les associacions espanyoles que treballem en la defensa dels drets i la inclusió de les persones amb extremitats diferents. Aquesta aliança pretén consolidar esforços per garantir la igualtat d’oportunitats, l’accés a tractaments i pròtesis adequades, i l’eliminació de barreres que afecten l’autonomia i la qualitat de vida d’aquest col·lectiu.
Entitats signants:
Les entitats que han subscrit aquest acord són:
- Associació Nacional de Famílies de Nens amb Pròtesis (AFANIP), representada per la seva presidenta, Sandra Miso Guajardo:
“Tot i que s’ha avançat molt en l’àmbit de l’ortoprotèsica, encara ens enfrontem a molts reptes que, lluny de resoldre’s, s’estan complicant més, especialment per als infants i joves en edat de creixement. Sens dubte, aquesta Aliança és molt necessària i arriba en un moment vital, permetent-nos unir forces per millorar la situació, l’atenció i el benestar de totes les persones amb extremitats diferents i les seves famílies.”
- Associació Espanyola contra la Meningitis (AEM), representada per la seva presidenta, Cristina Regojo Balboa:
“La meningitis és una de les malalties infeccioses més temudes i pot provocar, entre les seves seqüeles, amputacions en un o diversos membres, canviant dràsticament la vida dels afectats i les seves famílies. Aquesta aliança ens permetrà unir esforços perquè aquestes persones i moltes altres amb extremitats diferents per altres causes puguin millorar la seva qualitat de vida.”
- Associació Nacional d’Amputats d’Espanya (ANDADE), representada pel seu president, Manuel Quesada Morillas:
“Tota aliança amb associacions relacionades amb patologies que comporten amputacions sempre serà positiva per poder reclamar el dret a una prevenció que eviti les amputacions, així com perquè les persones que neixen amb agènesi puguin també lluitar per tenir qualitat de vida en l’àmbit sanitari i el dret a una bona protetització.”
- Associació Amputats Sant Jordi, representada per la seva presidenta, Lorena Blanco Sánchez:
“En la societat actual, les aliances entre entitats i organitzacions tenen un paper fonamental en la millora de la qualitat de vida de les persones amputades i amb agènesi, tant adultes com menors. La cooperació i el treball conjunt permeten abordar de manera més eficaç els reptes i les necessitats d’aquest col·lectiu, garantint una atenció adequada i l’accés a oportunitats equitatives a totes les comunitats.”
A més, la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE), l'entitat més representativa de la discapacitat física a nivell estatal, va assistir com a mostra de suport i aval a aquesta iniciativa.
Objectius de l'Aliança EXDI
El conveni estableix un marc de col·laboració basat en la sensibilització social, la promoció de polítiques inclusives, l’accés a un catàleg ortoprotèsic adequat i la visibilització de les necessitats del col·lectiu. Entre els principals objectius s’hi inclouen:
- Fomentar el coneixement sobre les necessitats de les persones amb extremitats diferents.
- Treballar per l’eliminació de barreres arquitectòniques, socials i laborals.
- Defensar l’accés igualitari a una atenció sanitària integral i a la prestació ortoprotèsica.
- Promoure la recerca i el desenvolupament de noves tecnologies en pròtesis.
- Impulsar el reconeixement del 12 d’abril com a Dia de les Persones amb Extremitats Diferents, vinculat al color aiguamarina/turquesa com a símbol representatiu.
Un pas històric per a la inclusió
La signatura d’aquest conveni representa un avanç crucial en la defensa dels drets de milers de persones a Espanya que viuen amb extremitats diferents. S’espera que aquesta aliança continuï sumant adhesions d’altres entitats compromeses amb la inclusió i la igualtat d’oportunitats.
L’acte va comptar amb el suport i la presència de Dávide Morana, qui, amb la seva resiliència i optimisme, s’ha convertit en el millor ambaixador de l’AEM. La meningitis li va arrabassar les quatre extremitats, i la seva història de superació és un símbol de lluita per a moltes persones.
La jornada va ser conduïda per Joana, mare de l’Aitana, una nena amb pròtesi, que va actuar com a mestra de cerimònies, aportant el seu testimoni i experiència sobre la importància d’aquesta Aliança.