Llengües

La reforma de la llei de dependència i discapacitat: què canvia i com impacta en les persones amb discapacitat

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

La reforma de la llei de dependència i discapacitat: què canvia i com impacta en les persones amb discapacitat

El Govern ha aprovat recentment un avantprojecte de llei que reforma la normativa de dependència i discapacitat amb l’objectiu d’agilitzar els tràmits, ampliar els serveis i reconèixer nous drets per a les persones que necessiten suport en la seva vida quotidiana. Aquesta reforma representa un pas endavant per garantir una atenció més adaptada a les necessitats reals de les persones amb discapacitat i les seves famílies.

 

Entre els principals canvis, destaquen mesures que permetran compatibilitzar més d’un tipus de prestació –per exemple, combinant un centre de dia amb ajuda a domicili–, així com la possibilitat d’ampliar el concepte de “cura en l’entorn familiar” perquè inclogui també persones de l’entorn social de l’usuari. A més, s’introdueix la creació d’un banc públic de material ortopèdic per facilitar l’accés a cadires de rodes, grues o llits articulats, reduint la necessitat de fer una inversió personal elevada en aquests elements essencials.

 

Un altre aspecte fonamental de la reforma és el reconeixement automàtic del 33% de discapacitat per a totes les persones amb una situació de dependència reconeguda, la qual cosa facilitarà l’accés a determinades prestacions i beneficis socials sense haver de passar per processos administratius addicionals. També es preveu una millora en els terminis d’espera, que actualment superen els 300 dies de mitjana, amb l’objectiu d’evitar que moltes persones quedin sense atenció o suports necessaris.

 

A nivell d’accessibilitat, la llei estableix el dret a la teleassistència per a totes les persones amb dependència i introdueix l’obligatorietat de realitzar obres per garantir l’accessibilitat en edificis d’habitatges, com la instal·lació d’ascensors. Aquest punt és especialment rellevant si tenim en compte que, segons dades del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI), més de 100.000 persones a Espanya es troben atrapades a casa seva per manca d’accessibilitat als seus edificis.

 

Tot i que aquestes mesures suposen una millora per al col·lectiu de persones amb discapacitat i dependència, algunes entitats han expressat la seva preocupació sobre la necessitat d’un finançament adequat per garantir-ne l’aplicació efectiva. Des d’Amputats Sant Jordi, valorem positivament els avenços en matèria d’accessibilitat i suport a la vida independent, però continuarem atents a la implementació d’aquestes mesures per assegurar que les persones amb discapacitat en siguin les principals beneficiàries.

Col·laboradors