Llengües

Presentació de l'Informe sobre accesibilitat a Barcelona - 2011

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

Presentació de l'Informe sobre accesibilitat a Barcelona - 2011

A l'acte, organitzat el 5 d'abril de 2011, van participar el president de COCEMFE Catalunya, José Maria Ballesteros, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, i també la presidenta de l'Associació d'Amputats Sant Jordi, M. Pilar Díaz.

L'associació d'Amputats Sant Jordi porta a terme, des de fa 5 anys, un projecte educatiu a escoles de Barcelona ciutat i província.

Aquest projecte té com a finalitat sensibilitzar, educar en valors, i per portar-ho a terme des de l'associació s'organitzen activitats durant les quals l'alumnat pot comprendre i experimentar les dificultats que comporta viure amb una discapacitat i, així, mitjançant la vivència, reflexionar sobre les actituds socials al respecte.

Volem que els i les alumnes siguin conscients de la importància de l?accessibilitat a l'entorn físic, social, econòmic i cultural de la nostra ciutat, perquè així les persones amb discapacitat puguin gaudir plenament de tots els drets humans i llibertats fonamentals.

L'Informe d'Accessibilitat de la Província de Barcelona, impulsat per l'Associació d'Amputats Sant Jordi i COCEMFE, amb el suport de la Diputació de Barcelona, recull la síntesi dels escrits elaborats per l'alumnat de 15 centres educatius de la província de Barcelona participants en el projecte durant aquest curs 2010-2011.

Gràcies al treball dels alumnes, el cos de professors i els professionals de la nostra entitat podem mostrar, en aquesta síntesi, quina és la valoració que fan tots els participants i també mostrar l'accessibilitat tant dels centres participants com del seu entorn.

Com a principal conclusió destaquem que cap dels 15 centres compleixen criteris d'accessibilitat per a persones amb diversitat funcional. Inclús si només ens centrem en l'accessibilitat per a persones amb mobilitat reduïda, tampoc hi ha cap centre que compleixi uns criteris bàsics d'accessibilitat.

Les dades més significatives pel que fa a l'accessibilitat dels centres educatius analitzats són:

  • El 40% dels centres presenten barreres arquitectòniques a l'entrada i disposen d'ascensors inaccessibles o no tenen.
  • El 60% de les recepcions analitzades no són accessibles.
  • El 67% dels centres no disposa de lavabos accessibles.

Pel que fa a l'accessibilitat del seu entorn més immediat, majoritàriament tots presenten greus problemes d'accessibilitat. Les principals deficiències són:

  • Els passos de vianants no són accessibles.
  • És difícil trobar semàfors adaptats amb senyalitzacions auditives, d'altra banda també manquen la textura que indica a les persones amb discapacitat visual la seva ubicació.
  • Les rampes, normalment, estan mal acabades i presenten esglaons en la seva part final.
  • L'estat del paviment presenta greus deficiències.

Si parlem de la valoració que tant els alumnes com el professorat han fet sobre les jornades podem destacar que:

  • El 62% dels alumnes consideren que la realització d'aquesta activitat els hi ha fet canviar la opinió que tenien sobre la discapacitat.
  • El 92% de l'alumnat opina que és útil fer l'activitat en el seu centre educatiu, que els ajuda a entendre, d'una forma clara i propera, què és la discapacitat i tenen l'oportunitat de viure totes les dificultats que es troben les persones amb diversitat funcional en el seu dia a dia.
  • Els professors valoren positivament l'activitat en tot el seu conjunt i n'alaben el realisme, principalment la part d'experiències, la pràctica al carrer, i quan els alumnes poden veure i tocar les diferents pròtesis. En aquest sentit són del parer que les explicacions són clares i coherents, i que es duen a terme de forma amena i entenedora.

Col·laboradors