La joventut participa cada cop més en projectes solidaris gràcies a les xarxes socials
La joventut participa cada cop més en projectes solidaris gràcies a les xarxes socials
Cada cop més el jovent s'involucra en projectes socials, com es feia als anys setanta i vuitanta, però ara ho fa d'acord amb els temps actuals: twitter, facebook, sms, etc. són les seves eines d'informació, de participació i de mobilització, al menys així ho confirma un reportatge publicat per La Vanguardia,
Segons declaracions d'Elisabet Alguacil, del Casal dels Infants de Barcelona, a aquest diari han detectat un important augment del voluntariat jove: si en l'any 2007 el percentatge de joves voluntaris (entre 18 i 35 anys) era del 56,4%, l'any 2010 ja va ser de 68% igual que en el 2011 i la tendència és que continuï creixent.
Per la seva banda, Conxa Torres, responsable de la Oficina del Voluntariat de la Universitat Rovira i Virgili, assegura a aquest rotatiu que "La gent que col·labora en projectes vol veure resultats, i la joventut prefereix petits objectius però reals" i afirma que hi ha una més gran sensibilització per part del jovent que fa uns anys, sobre tot en l'àmbit social, la infància i la pobresa.
Càritas, a través de Mireia Milian, senyala que "el repte és poder absorbir tot aquest flux de voluntariat jove". En aquest col·lectiu funcionen molt els projectes que es realitzen en un termini concret i no gaire llarg, a les hores la resposta dels i les joves és ràpida i nombrosa, perquè en fan ells mateixos una divulgació massiva a través de les xarxes socials, potser un concert solidari, la recollida d'aliments, una tenda online, la recollida de joquines, subhastes, etc.
Segons l'estudi "Pobresa i voluntariat" de l'Associació Internacional del Voluntariat (2011) el perfil del voluntari seria:
- Dones: 60,5%
- Homes: 39,5%
- entre 16 i 31 anys: 30,0% aprox.
- entre 32 i 55 anys:33,0% aprox.
- més de 55 anys:37,0% aprox.
- sense estudis: 2,6%
- estudis primària:12,0%
- Amb estudis de secundària: 27,8%
- Diplomats, universitaris 2on cicle,
- Doctorats, Màsters i Post-grau: 53,7%
- altres estudis:3,9%
El percentatge més habitual de dedicació és de 5 hores setmanals (48%),entre 5 i 10 hores s'hi dedica el 28% del voluntariat; la dedicació amb franges horàries més amplies disminueix força, però igualment cal destacar que gairebé un 8% del voluntariat hi dedica més de 21 hores a la setmana.
Via: FCVS | xarxanet.org