Llengües

Facilitar l'accés de la gent gran i amb discapacitat a les xarxes socials, una prioritat per a la Fundació ONCE

×

Missatge d'error

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls a _menu_load_objects() (línia 579 de /var/www/vhosts/amputats-santjordi.org/httpdocs/includes/menu.inc).

Facilitar l'accés de la gent gran i amb discapacitat a les xarxes socials, una prioritat per a la Fundació ONCE

La Fundació ONCE ha presentat un dispositiu que facilita l'accés de la gent gran i amb discapacitat a les xarxes socials. Una de les virtuts d'aquesta eina davant d'una aplicació clàssica és, segons el cap del Departament de Tecnologies Accessibles i I+D de la Fundació ONCE, David Zanoletty, que la seva interfície està pensada per adaptar-se perfectament a dispositius mòbils i també en els navegadors dels televisors.

Així mateix, Zanoletty també afirma que ajuda a resoldre les dificultats a què s'enfronten persones amb discapacitat i de més edat. "Les persones amb discapacitat troben moltíssims problemes d'accés a les xarxes socials ja que en el seu disseny els fabricants no han tingut en compte els conceptes d'accessibilitat. Això provoca una barrera d'accés no només a les persones amb discapacitat, sinó també a persones grans que tenen poca destresa en l’ús d'entorns nous com són les xarxes socials ", va assegurar durant la presentació del projecte.

Segons l'opinió de Zanoletty, en els dos últims anys les xarxes socials han passat de ser elements d'oci i entreteniment a convertir-se en eines d'informació fonamentals. "Fundació ONCE va detectar aquestes mancances d'accessibilitat i va presentar l’any 2011 aquest projecte, el repte és que les persones amb discapacitat i grans puguin accedir a les xarxes socials més importants".

Per la seva banda, el director d'Operacions i Infraestructura de Technosite, Miguel Jiménez, que també va estar a la presentació del dispositiu, va afirmar que aquesta és una eina amb un plantejament senzill que elimina barreres d'accés a les persones amb discapacitat. "Es tracta d'un producte que simplifica l'accés i la gestió de les xarxes socials a tots els usuaris".

Aquest projecte, emmarcat en el subprograma 'Ciutadania digital', cofinançat pel Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, dins del Pla Nacional d'Investigació Científica, Desenvolupament i Innovació Tecnològica 2008-2011,  té com a objectiu promoure la participació de les persones amb discapacitat a les xarxes socials mitjançant el disseny d'una única interfície accessible i compatible amb diferents dispositius (IPTV, mòbils i ordinadors convencionals) que permeti la interacció amb les plataformes de xarxes socials d'ús més estès. Així, el dispositiu presentat facilita l'accés dels usuaris a les aplicacions més populars (Facebook i Twitter, entre altres) gràcies a la integració de diferents tecnologies d'interacció (reconeixement de veu, lectura de pantalla, etc.) Ia la familiarització dels usuaris amb el dispositiu d'accés (la televisió).

A més, s'ha creat una xarxa social que té com a tema central el disseny de serveis digitals accessibles. Aquesta xarxa es dinamitza des la Fundació ONCE i és present a diverses plataformes de xarxes socials, el que afavoreix la interacció entre elles. La interfície web dissenyada facilita l'accés des de qualsevol dispositiu a la xarxa en el seu conjunt i permet accedir a les plataformes que la gestionen.

La Fundació ONCE proporciona un servei de suport en línia que està disponible a la web de Discapnet per resoldre les consultes que puguin sorgir en relació a l'accés de les persones amb discapacitat a les xarxes socials d'Internet mitjançant la interfície desenvolupada.

Aquest projecte té un impacte directe i positiu en les persones amb discapacitat, gent grans i altres col·lectius en risc d'exclusió de tot Espanya. A més, es tracta d'una solució tècnica d'accés a serveis digitals d'ús estès a tot el món i el seu impacte s'estén a tots els països de parla hispana.
L'eina ja està disponible a la web:  www.concentraredes.es

Col·laboradors