Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat
Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat
Cada 3 de maig celebrem el Dia Nacional de la Convenció Internacional sobre els drets de les persones amb discapacitat de Nacions Unides amb l'objectiu de commemorar i reconèixer la importància d'aquest instrument normatiu internacional que ha suposat un canvi de paradigma a l'hora d'abordar el fenomen de la discapacitat. Segons la convenció, es considera a les persones amb discapacitat com a subjectes titulars de drets i l'Estat està obligat a garantir que l'exercici d'aquests sigui ple i efectiu.
La Convenció i el seu Protocol Facultatiu van ser aprovats per l'Assemblea General de l'ONU el 13 de desembre de 2006. Espanya la va ratificar en 2007 i el 3 de maig de 2008 va entrar en vigor. Des de llavors s'ha avançat, però queda molt camí per recórrer, com demostra l'informe elaborat per la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (Cocemfe) i titulat 'Irregularitats en l'aplicació del barem de discapacitat'. Segons aquest estudi, més del 76% de les persones espera més de sis mesos per a obtenir el grau de discapacitat, la qual cosa suposa un incompliment de la previsió legal. Per al 94% d'elles, aquesta espera ha suposat una vulneració dels seus drets.
L'informe va destacar que en el 60% dels casos, no es va tenir en compte l'afectació en la vida diària de les persones, ignorant aspectes com l'esforç per a fer activitats bàsiques o el grau de dolor experimentat.
El 55,5% dels enquestats van assegurar que durant el procés de valoració no es van tenir en compte totes les proves i informes aportats. A més, el 63% van assenyalar que tampoc s'han valorat les múltiples malalties o trastorns associades.
Cal destacar que l'obtenció de la valoració del grau de discapacitat és la porta d'accés al sistema de drets establerts al nostre país per a una persona amb discapacitat, per això des de l'associació Amputats Sant Jordi continuarem treballant i lluitant perquè el sistema sigui més just amb les persones amb discapacitat.