Reivindiquem el dret a la mobilitat en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
Reivindiquem el dret a la mobilitat en el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
Amb motiu del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, des d’Amputats Sant Jordi hem participat en l’acte central de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) sobre els reptes de les ciutats europees en matèria d’accessibilitat celebrat al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. La nostra participació ha estat de la mà del servei d’accessibilitat de TMB per representar Barcelona com a exemple de bones pràctiques en accessibilitat, i hem aprofitat l’ocasió per alçar la veu sobre la necessitat de garantir el dret a la mobilitat per a totes les persones.
L’acte, sota el lema “Construïm comunitat: connectem ciutats accessibles”, ha reunit representants de diverses ciutats europees, incloent-hi Varsòvia, Dublín i Barcelona, per compartir reptes i assoliments en matèria d’accessibilitat. La jornada ha comptat amb diverses intervencions destacades, com la presentació a càrrec de TEB Vist, la primera televisió inclusiva feta per persones amb discapacitat intel·lectual. En aquest marc, la nostra presidenta, Lorena Blanco, ha subratllat la importància del transport adaptat com un dret essencial: “Avui volem posar el focus en un tema essencial: el transport adaptat. Per a moltes persones amb discapacitat, moure’s no és només una necessitat, és un dret fonamental que garanteix la nostra autonomia i inclusió i participació activa en la societat. Encara avui ens trobem amb barreres físiques, econòmiques i socials que dificulten molt l’accés al transport adaptat.”
En aquest sentit, posem en valor la campanya “Posa’t a la meva pell, no al meu lloc”, llançada per TMB i l’IMPD per conscienciar sobre l’ús correcte dels espais reservats en el transport públic. Aquesta iniciativa, que inclou missatges pedagògics i testimonis reals a la xarxa de metro, bus i canals digitals, ens sembla un pas positiu per visibilitzar les dificultats diàries que afrontem les persones amb discapacitat i mobilitat reduïda i per conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de cedir aquests espais a qui els necessita. No obstant això, des d’Amputats Sant Jordi insistim que cal anar més enllà de la sensibilització i portar a accions contundents contra l’incivisme.
Al llarg dels anys, ASJ hem mantingut contacte amb institucions per exposar les nostres preocupacions i propostes vers aquest tema. Valorem els esforços realitzats, com l’accessibilitat total de la xarxa d’autobusos i l’adaptació progressiva del metro, que actualment arriba al 94%. Tot i això, creiem que és imprescindible garantir el manteniment dels serveis existents, així com implementar noves mesures que eliminin totes les barreres físiques i socials que encara limiten el dret a la mobilitat.
En aquest context, volem destacar un punt clau: tot el que es faci per a les persones amb discapacitat ha de comptar amb la seva veu i la participació directa de les associacions que les representen.
Per acabar, la nostra presidenta ha volgut fer una crida directa: “Vull acabar amb una petició a totes les administracions, ajuntaments, la Generalitat i a l’Estat per a que facin més inversió en el transport públic adaptat.” Garantir el dret a la mobilitat és garantir la inclusió i la igualtat d’oportunitats.
La nostra participació en aquest acte també ens ha permès reafirmar que l’accessibilitat és una responsabilitat col·lectiva. Barcelona, tot i ser una ciutat referent en aquest àmbit, encara té reptes per superar, i necessitem que institucions, ciutadania i organitzacions treballem conjuntament per construir una ciutat plenament inclusiva.