Les empreses catalanes incompleixen la quota mínima de contractacions de persones amb discapacitat
Les empreses catalanes incompleixen la quota mínima de contractacions de persones amb discapacitat
La regulació estableix que per a totes les empreses, tant públiques com privades, de més de 50 treballadors és imperatiu tenir en plantilla un 2% d'empleats amb una discapacitat igual o superior al 33%. Tanmateix, la legislació també dicta que l’empresa pot delegar diverses dificultats empresarials per argumentar la falta de contractació de persones amb discapacitat.
El motiu de l’incompliment ha d’estar avalat per la Generalitat de Catalunya, a més a més de compensar-lo amb donatius o patrocinis per a activitats d'inserció i ocupació laboral de persones amb discapacitat. O bé, mitjançant contractacions d’altres serveis a Centres Especials de Treball. No obstant això, la realitat és que a Catalunya les empreses ho incompleixen repetidament.
Segons les dades que ha avançat Andreu Merino Vives, aquest passat dimarts 26 de setembre, en un article d’El Matí de Catalunya Ràdio les empreses catalanes reben cada tres dies una sanció per l’incompliment de la quota mínima de contractacions de persones amb discapacitat. O bé, a causa de la infracció de les alternatives mencionades anteriorment sobre les compensacions que preveu la llei. Entre 2020 i 2022 la Generalitat de Catalunya ha tramitat 408 multes a empreses catalanes, amb un import total d’1.138.738 euros, a partir de les actuacions d'Inspecció de Treball.
La circumstància empresarial catalana és alarmant, inacceptable i indignant. Seria imprescindible que es fessin accions per millorar la situació, ja que a les empres és on recau el poder i les seves gestions empresarials haurien d’executar-se de forma més humana i sensibilitzada. La sanció no hauria de ser superficialment acceptada per part dels empresaris, d’aquesta manera, perpetuem una desigualtat i inaccessibilitat laboral i social. S’ha d’informar per complir la llei, però també és essencial conscienciar per continuar avançant cap a una comunitat inclusiva.