Els videojocs i la discapacitat
Els videojocs i la discapacitat
El món dels videojocs busca cada vegada més apropar-se a la realitat i representar-la de la forma més fidedigna possible. Els gràfics cuiden cada cop més els detalls, amb un nivell d’adaptació a la realitat que sovint ens pot fer confondre el món virtual amb el real. Però quin paper té la discapacitat en els videojocs, s’hi veu representada?
Fruït de l’acord entre Amputats Sant Jordi i ArsGames, una entitat internacional sense ànim de lucre que promou i gestiona projectes de caràcter cultural relacionats amb els videojocs i les noves tecnologies a partir d’àrees d’acció transversals, va sorgir fa un parell d’anys un informe que analitza casos d’estudi de videojocs sobre discapacitat. En l’informe es van abordar els següents punts:
- La representació de la discapacitat en els videojocs
- Accessibilitat en els videojocs
- Projectes i jocs de referència
D’aquest estudi se n’extreu que cada vegada apareixen més les persones amb discapacitats als videojocs, tot i que molt majoritàriament discapacitats físics, sense tanta presència per les discapacitats mentals o els problemes menys visibles com l’ansietat o la depressió.
Al mateix temps, molts videojocs solen ser culpables de fomentar el mite de que la discapacitat és una condició rara, amb tot l’impacte que això comporta en el foment dels prejudicis i les discriminacions.
L’informe analitza diversos exemples de videojocs on es representa algun tipus de discapacitat i es detecten diverses barreres d’accessibilitat:
- El jugador no pot rebre estímuls, ja siguin visuals, auditius o tàctils.
- El jugador no pot determinar quina és la resposta adequada a l’hora d’avançar en el joc.
- El jugador no pot proporcionar imputs al joc per la limitació de moviment.
Les persones amb discapacitat auditiva són les que menys barreres es troben.
Un informe que conclou recomanant alguns projectes com el de la Fundación AbleGamers que treballen per aportar una visió més transversal en la inclusió de la discapacitat en els videojocs.
Col·laboracions com aquesta d’Amputats Sant Jordi amb ArsGames són molt profitoses i ajuden a seguir caminant pel camí de l’accessibilitat en tots els àmbits i per a totes les franges d’edat.