El COCARMI aplaudeix la constitució del Consell de la Discapacitat de Catalunya
El COCARMI aplaudeix la constitució del Consell de la Discapacitat de Catalunya
Barcelona, 25 de maig de 2016. El Comitè Català de Representants de persones amb Discapacitat (COCARMI), principal plataforma del moviment associatiu català de la discapacitat, celebra la constitució, aquesta tarda, del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT), encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que n'ostenta la presidència.
Adscrit al departament de Treball, Afers Socials i Famílies, el Consell és fruit de més de dos anys de treball conjunt de l'administració catalana i les organitzacions catalanes de la discapacitat després que l'estiu de 2012 el COCARMI proposés la seva creació al Full de Ruta de la Discapacitat 2012- 2015 que va presentar a l'aleshores president de la Generalitat, Artur Mas.
Per al president del COCARMI i vicepresident segon del CODISCAT, Antonio Guillén, "el CODISCAT és un pas endavant en el reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat i la seva efectiva integració en tots els àmbits de la societat". Alhora, Guillén vol convidar a tots els seus membres a "ser valents en la presa de decisions i compromisos per fer de Catalunya un país inclusiu, integrador, solidari i exemple de convivència i accessibilitat a tots els nivells". En aquest sentit, Guillén presentarà l'Acord de prioritats en favor de les persones amb discapacitat consensuat per les deu federacions que integren el comitè. Al seu torn, la vicepresidenta primera del consell i consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, presentarà les línies estratègiques en les polítiques adreçades a les persones amb discapacitat.
El nou organisme vol ser una eina de diàleg i de treball conjunt de les organitzacions de la discapacitat i dels departaments i entitats locals que treballen per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat, on les entitats que l'integren seran consultades pel Govern en tots aquells programes i recursos que desenvolupin per millorar l'atenció del col·lectiu. És, per tant, una oportunitat única d'abordar de manera global i transversal les iniciatives relacionades amb la discapacitat.
Acord sobre els "diners de butxaca" en el copagament
Aprofitant la trobada, el departament de Treball, Afers Socials i Famílies i les entitats DINCAT, ECOM i FEPCCAT, a més del mateix COCARMI, signaran un acord per augmentar els percentatges de "diners de butxaca" previstos a l'ordre de 2014 sobre copagament. Aquesta ordre estableix la participació en el cost del servei de les persones que reben ajuts per la seva situació de dependència en el finançament de determinats serveis no gratuïts (residències i llars-residència) i marca aquells percentatges que es destinen a despeses personals. Amb l'acord es proposa augmentar aquests percentatges per tal de garantir l'autonomia personal de les persones que en són usuàries.
Sobre el COCARMI. El COCARMI està integrat per una desena de federacions i associacions que donen veu a les persones amb discapacitat de Catalunya, ja sigui discapacitat física, intel·lectual, sensorial o trastorn mental (www.cocarmi.cat). Segons les darreres dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), corresponents a 2014, hi ha a casa nostra 537.998 persones amb algun tipus de discapacitat o problema de salut mental reconeguda (10 anys abans eren 333.580). El COCARMI l'integren ACAPPS, COCEMFE Catalunya, DINCAT-Plena Inclusió Catalunya, Down Catalunya, ECOM, FECETC, Federació Salut Mental Catalunya, FESOCA, FEPCCAT i ONCE Catalunya. El COCARMI forma part del Comité Estatal de Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI), que representa uns 3,8 milions de persones amb discapacitat d'unes 7.000 associacions.