Premi Ricard Vaccaro a l’ètica i compromís social: el reconeixement de persones que ajuden a persones
Premi Ricard Vaccaro a l’ètica i compromís social: el reconeixement de persones que ajuden a persones
La presidenta d'Amputats Sant Jordi i presidenta del Consell de Direcció de l’Observatori de la Discapacitat Física (ODF) va participar ahir a la presenció del Premi Ricard Vaccaro a l’Ètica i Compromís Social, amb el que vol reconèixer la trajectòria d'aquelles persones/entitats que destaquen per la seva contribució al bé comú, a la promoció dels valors de la solidaritat i que treballen per visibilitzar i defensar els drets de les persones amb discapacitat.
Durant la presentació, celebrada a CaixaForum Barcelona. Centre Social i Cultura de l’Obra Social ‘la Caixa’, el creador del guardó, l’artista Ricard Vaccaro, visiblement emocionat, ha destacat que “aquest premi porta el seu nom i, tot i que em fa una mica de vergonya, no em sap greu, ja que es tracta d'un premi del qual em sento orgullós perquè representa les coses que fas per la gent, i aquesta tasca la fan persones que han lliurat molts anys de la seva vida a fer coses pels altres”. El mèrit, va confessar Vaccaro, no és meu per crear-ho, és “de tota aquesta gent que dedica la seva vida de manera desinteressada als altres”, alguna cosa que, segons l'artista, “no té preu”. Així mateix, Vaccaro també va comentar que quan va crear l’escultura va dissenyar una peça que incorpora a les seves arrels els colors de la Mediterrània i porta implícits els conceptes d’altruisme i solidaritat.
Per la seva part, Pilar Díaz va remarcar que el premi es promou des del col·lectiu de les persones amb discapacitat per premiar aquelles iniciatives i persones que amb la seva tasca diària dignifiquen el col·lectiu i contribueixen a visibilitzar i normalitzar la diferència. Díaz va destacar que el premi és una manera de reivindicar i agrair “el treball de persones que, sense tenir discapacitat, defensen i lluiten pels drets del col·lectiu. Els grans canvis vindran de la mà dels moviments socials”, per això, ha dit Díaz, cal premiar-los. També va assegurar que el guardó és una manera de contribuir a “posar en valor les capacitats, ja que l'única diferència entre les persones amb discapacitat i les que no la tenen, és que nosaltres tenim un certificat de discapacitat que passa del 33%”
Per la seva banda, José María Ballesteros, president del jurat d'aquesta primera edició, i president de COCEMFE Barcelona, va agrair a Vaccaro la donació de l'original de l'escultura a l'Observatori sense cap tipus de contraprestació econòmica. Així mateix, el director de Caixaforum Barcelona, Valentí Farràs, va defensar l'existència de l'observatori és clau a l'hora de disposar d’informació real que permeti “orientar les polítiques i començar a treballar on és necessari, però també per disposar d'eines de mesurament objectives que ens permeti conèixer si el que estem fent és realment efectiu i estem actuant bé”.
El jurat encarregat d’atorgar el premi en la seva primera edició està format per: José María Ballesteros, president de COCEMFE Barcelona. Mª Pilar Díaz, presidenta del Consell de Direcció de l‘ODF. Antoni Serratosa, president de l'associació Natura i Salut. Francina Alsina, presidenta de la Federació Catalana del Voluntariat Social. Josep Ramon Luesma, en representació del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. Pepita Cabiscol, Cap del Servei d'atenció a les persones amb discapacitat del Consorci de Serveis Socials de Barcelona.
El lliurament del Premi Ricard Vaccaro a l'Ètica i Compromís Social es durà a terme en el marc de la jornada #di_capacidad. Les TIC al servei de les persones, que se celebrarà el dia 17 de novembre, també a la seu de CaixaForum Barcelona Centre Social i Cultura de l’Obra Social ‘la Caixa’.