Nou sistema de gestió d'incidents assistencials per millorar la seguretat dels pacients
Nou sistema de gestió d'incidents assistencials per millorar la seguretat dels pacients
La seguretat dels pacients és un aspecte clau dins l’àmbit assistencial i una prioritat dels sistemes sanitaris actuals. El concepte "seguretat dels pacients"es refereix al conjunt de bones pràctiques recomanades a professionals i a ciutadans orientades a la reducció del risc de dany evitable associat a l’atenció sanitària fins a un mínim acceptable.
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa una plataforma tecnològica que permet als professionals la gestió de riscos assistencials, i això inclou la notificació d'incidents, la seva anàlisi i gestió, la definició, planificació i seguiment d'accions de millora, i un gestor documental que facilita la creació, gestió i actualització de la documentació associada a l'assistència sanitària.
El fet d’implantar un sistema de notificació ajuda a difondre la cultura de la seguretat dels pacients remodelant el comportament i la forma d’actuar dels professionals de la salut i de les organitzacions sanitàries; així ho demostra l’evidència científica i les recomanacions internacionals.
La notificació i gestió d'errors té un caràcter proactiu, mai punitiu, i d'autoaprenentatge i millora continuada dels hospitals d'aguts. Aquest sistema permetrà prevenir un determinat tipus d’errors que puguin produir-se en diferents tipus d’organitzacions hospitalàries. De la mateixa manera, es podran elaborar recomanacions de bones pràctiques que es podran difondre a tota la xarxa. Aquest sistema no solament beneficiarà els pacients que siguin atesos als centres públics, sinó que permetrà exportar i difondre aquestes bones pràctiques a tota la xarxa assistencial de Catalunya.
El Departament de Salut ha apostat per la unificació del sistema a tots els hospitals de la xarxa pública amb la mateixa eina i això permetrà millorar i homogeneïtzar la seguretat dels pacients de tots els centres. Amb la implantació d’aquest sistema es desenvoluparà un mapa de riscos assistencials de tot el territori català. L’objectiu és assolir una assistència més segura, que es tradueixi sempre que sigui possible, en una disminució del nombre d’errors que arriben al pacient amb l’assistència sanitària i són evitables.
La majoria d’hospitals de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública ha anat incorporant objectius i indicadors de seguretat dels pacients en la pràctica assistencial. Entre aquestes bones pràctiques es troben alguns projectes com la prevenció de caigudes, la identificació inequívoca de pacients, la higiene de mans o el projecte "Bacterièmia zero". També cal destacar les pràctiques que fomenten el bon ús dels medicaments per reduir els problemes relacionats amb la medicació i els seus efectes indesitjables.